Wełna gotowana

Wełna gotowana

Wełna gotowana - co to jest?

Wełna gotowana - tkanina, którą wytwarza się z naturalnej przędzy powstałej z sierści owiec, a następnie poddaje obróbce cieplnej. Pod wpływem bardzo wysokiej temperatury klasyczna wełna kurczy się i staje się bardziej odporna na zabrudzenia, przez co wyroby z wełny gotowanej zyskują coraz większą popularność wśród producentów odzieży. Ich największą zaletą jest bardzo dobra termoizolacja, dzięki której wełna parzona czy wełna gotowana idealnie nadaje się do szycia okryć wierzchnich oraz odzieży zimowej. 

Tkanina na płaszcze? Wełna gotowana i jej zastosowanie

W przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, wełna gotowana ma bardziej zwartą strukturę. W dużej mierze ze względu na nią bardzo często szyje się z niej płaszcze. Płaszcz z wełny gotowanej będzie nie tylko lepiej trzymał formę, ale też zatrzymywał ciepło. Płaszcze z tego gatunku wełny poddanej obróbce cieplnej mają rozmaite fasony - od klasycznego trencza przez modele oversize, dwurzędowe czy szlafrokowe. Są doskonałym wyborem na mroźne, zimowe dni, bo dodają szyku, a jednocześnie znakomicie chronią przed zimnem i są inwestycją na lata. Popularna, włoska wełna gotowana lub parzona służy też do szycia modnych, zimowych dodatków - kapeluszy czy szali. 

Marta Budziarek

Redaktorka domodi.pl....

Wełna gotowana
fot. Adobe Stock